Here zegen deze spijze

Gepubliceerd op 30 september 2023 om 16:20

Here zegen deze spijze om Jezus wil. Amen.

Mijn oma prevelde deze woorden zo snel op dat ik er de eerste jaren van mijn leven geen chocolade van kon maken.

Het leek wel een magische toverspreuk die ze over het eten uitstortte.

Naarmate ik ouder werd prevelde ik gewichtig met haar mee maar ik had geen besef van wat ik eigenlijk opdreunde en ik wist ook niet wat `spijzen` was.

De juf op school had wel eens verteld over de here Jezus dus die kende ik dan weer wel maar wat hij met het eten te maken had wat mijn oma klaarmaakte was me echt een raadsel.

Maar als dit het startsein moest zijn om aan te vallen op al dat lekkere eten dan… `so be it!`

Wanneer de maaltijd afgelopen was volgde eenzelfde soort tong brekende woorden waterval waarna je een Wilhelmina pepermuntje kreeg uit het ronde blikje.

Ik, als kind al gevoelig voor gebed en ritueel vond het eten bij mijn oma echt een groot feest!

Het zegenen en het dank zeggen voor de maaltijd en de goede oogst is natuurlijk veel ouder dan het christendom en draagt wel zeker een magische formule. Denk maar aan de transformerende kracht van dankbaarheid als universele wet.

Waar het vroeger haast in elk huishouden eender was is dit heden ten dage al lang niet meer zo aan de orde. Af en toe hoor je nog wel eens dat iemand `een momentje stilte` neemt waar dan met een soort aangeleerd respect gehoor aan gegeven wordt. Maar het moet niet te lang duren want dan wordt men zenuwachtig en ongemakkelijk.

Ik durf dit toch erg jammer te noemen, de tegenwoordige mens is al zo gauw uit balans en verbinding, een moment nemen om stil te staan, je voedsel te zegenen, intenties over te brengen, zou mijns inziens een mooie bewuste manier zijn om even helemaal terug te komen bij jezelf.

In dat licht wordt het ook zichtbaar hoe belangrijk het is wát er op je bord ligt en hoe het daar gekomen is.

Want immers… en daar komt ie weer… Alles, alles álles is energie… ook het voedsel wat je tot je neemt!

Wanneer jij je voedsel zelf verbouwt op de moestuin en er met veel liefde werkt dan draagt dat voedsel een heel andere energie dan de voorverpakte, voorgesneden in kassen massaal verbouwde groenten uit de supermarkt.

Wanneer jij je zelf gerooide aardappel schilt, wast en bereid ben je daar mee bezig, onbewust of misschien wel bewust geven jouw handen en gedachten intenties mee.

Heel anders dan de voorgeschilde, allemaal precies dezelfde, aardappels uit een zak, die je waarschijnlijk zonder nadenken in een pan flikkert. Lekker makkelijk dat wel… nog maar niet te spreken over de onherkenbare hompen en massa`s vlees.

Je geeft je eten mee wat je erin stopt en dit kunnen uiteraard ook bad vibes zijn. Ik weet nog goed dat ik karbonades voor een ex vriendje aan het braden was en bij mezelf dacht: `Ik hoop dat je stikt in deze karbonade Lul!`

Wat ik gewenst had gebeurde ook… de ex verslikte zich en begon te stikken.

Natuurlijk heb ik hem toen geholpen maar het maakte mij toen wel bewust van de gedachte die ik blijkbaar had overgebracht in het vlees.

Gedachten en emoties zijn krachten en woorden zijn spreuken, het is raadzaam om met je voedsel bezig te zijn wanneer je gevoelens neutraal of positief en liefdevol zijn.

Zoals jij je frequentie overbrengt in je voedsel doet het voedsel dat ook voor jou! Ik hoor de laatste tijd vaker dat het voedsel van nu veel minder vitaminen en mineralen bevat maar wat mij betreft hoeft dat geen groot probleem te zijn omdat het voedsel ook voor jou werkt en van zijn eigenschappen geeft wat nodig is.

En natuurlijk kunnen we in onze huidige maatschappij niet allemaal een moestuin hebben of de tijd en de zin om erin te werken. Maar we kunnen wel bewuster met voedsel omgaan.

Neem maar eens een bloemkool die je zelf moet wassen en snijden in plaats van die voorverpakte roosjes. Volgens Medical Medium heb je maar 30 seconden nodig om af te stemmen op je groente en vice versa. Neem dat moment maar eens. 

Of ga eens kijken wat er bij de lokale boer te koop is.

Volgens sommige heksen heeft het roeren in de pan ook betekenis zo zou je liefde en goede intenties in je eten kunnen roeren wanneer je met de klok mee roert en kun je zaken vertragen en verzwaren wanneer je tegen de klok in roert. 

Hoe het ook zij, bereid je maaltijd met aandacht en bewustzijn, dek de tafel mooi, eet met smaak en aandacht en wees dankbaar.

Dit toneel van eenvoudige energie of zelfs van magie is van een heel andere orde dan de beelden die ik helaas steeds meer zie…

Die van gezinnen, die met z`n allen voor de televisie zitten met een bord op schoot en een telefoon in de hand.

Steeds kom ik mensen tegen die zeggen niet goed gegrond te zijn...

Je lichaam is aarde! Eten is aarde!

Voed jezelf met aandacht, eerlijk en wijs!

 

#lichtopbewustzijn

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.