Maan van de langste Nacht
De Mystieke Dans van de Volle Maan in Tweelingen: De Magie van de Langste Nacht
In de tijd dat de aarde rondom de zon draait, draait de maan dertien keer rondom de aarde. Elke ronde duurt achtentwintig dagen. Net zoals de cyclus van de zon, ervaar je bijna dagelijks de cyclus van de maan en de verschillende maanstanden.
De verschillende soorten maanstanden worden dus gevormd door de positie van de zon ten opzichte van de maan. Vanaf de aarde zien we het gedeelte van de maan die door de zon wordt belicht.
De maan kent 4 verschillende maanstanden die elkaar iedere 4 weken opvolgen. De eerste maanstand is de nieuwe maan, deze wordt opgevolgd door de wassende maan (eerste kwartier), vervolgens gaat deze naar de volle maan en als laatste spreken we van de afnemende maan (laatste kwartier), waarna de nieuwe maan weer tevoorschijn komt.
Werken met de Maanfases of leven op het ritme van de maan is al zo oud als dat de mensheid bestaat.
Het betreft hier vooral intuïtief verbinden met de energie van de maan.
Zo kun je bijvoorbeeld met donkere maan, vlak voor nieuwe maan, wanneer de maan niet te zien is jezelf verbinden met deze energie.
Deze energie is uitermate geschikt om in te keren, voor introspectie oftewel schaduwwerk. Het is het moment van wentelen in het duister, even stilstaan in de neutraliteit van het donker om richting te bepalen.
Dan kun je met de opvolgende nieuwe maan je zaadjes planten of dit nu letterlijk of figuurlijk is.
Het is tijd voor een schone lei, potentie en dromen. Alles is mogelijk! Je staat aan het begin van het manifestatieproces.
De wassende maan is de tijd van het herstel. Ze neemt op, ademt in, slaat energie op en nodigt uit tot ontspanning. In de veertien dagen van wassende maan is de herstelkracht zeer groot en sterker dichter bij volle maan. De manifestatie kracht neemt toe en beweegt zich naar volmaakte wasdom. Het is tijd om ervoor te gaan
Neem die uitdagingen in vol vertrouwen!
Tijdens vollemaan is de maan in haar volle glorie te aanschouwen. Een fonkelend helder licht dat kracht uitstraalt. De maancyclus is op haar hoogtepunt aanbeland. Deze krachtige energie is in alles voelbaar. Dat maakt dat het duidelijk wordt wat écht bij jou past en wat je mag gaan loslaten. Let op signalen van het universum. Het zal je laten zien of je op de goede weg zit, of wat er nodig is om daar te komen.
Na volle maan neemt de maan weer af. Afnemende maan is bijzonder geschikt om het rustig aan te doen. Om te ont-wikkelen en af te wikkelen waardoor je later weer opnieuw kunt bedraden.
Afnemende maan kun je gebruiken bij zaken die je niet meer dienen, en die je ver van je af wilt duwen. Het is de tijd van vertraging. Wanneer je nu je haren knipt zul je merken dat ze minder snel weer aangroeien. Je mag reflecteren op jezelf en je leefomgeving zodat het bij donkere maan weer helder wordt welke sturing je aan een nieuwe richting wil geven.
Hoewel dit wetenschappelijk nooit bewezen is ben ik geneigd om volmondig ja te zeggen.
We weten immers wel dat de Maan onder andere de wateren op aarde regeert en verantwoordelijk is voor het getijde.
Wij mensen bestaan voor het grootste gedeelte ook uit water, het kan dus bijna niet anders zijn dan dat ze in ieder geval ook onze waterhuishouding regeert.
We kennen allemaal de verhalen over dat de meeste kinderen geboren worden met volle maan, al schijnt dat ook niet bewezen te zijn. Of dat de Maanstanden synchroon lopen met de vrouwelijke Maanstonden!
Of dat men wakker ligt met volle maan of juist met nieuwe maan.
De Maan heeft een aantrekkende en afstotende kracht net als bij de getijden. Ze beheert een cyclus van geboorte, groei, bloei en achteruitgang in een eeuwigdurende cyclus. Welke we in alle denkbare facetten hier op aarde tegenkomen.
De Maanfasen hebben dus wel degelijk invloed op ons leven volgens mij!
Al is het alleen maar vanwege de enorme kracht die we haar toeschrijven.
15 dec 2024 17:23
De Mystieke Dans van de Volle Maan in Tweelingen: De Magie van de Langste Nacht
18 sep 2024 14:26
Oogstmaan
18 aug 2024 13:16
De maan vult zich geleidelijk en bereikt haast haar volle wasdom daarna zal haar beweging weer afnemen, net zo cyclisch als een ademhaling. Zo danst de zon vrolijk met de maan door de sterrenbeelden, in een constante, eeuwige cyclus van 13 manen. Opnieuw en opnieuw.
19 jul 2024 15:10
Wanneer we leven volgens het principe dat alles een reden heeft, kunnen we ook de energie en impact van de maan met reden integreren en gebruiken in ons dagelijks leven.
5 jul 2024 14:24
Als we leven volgens de maan, zien we dat de sapstroom in de natuur door ons Mani wordt gereguleerd. Wanneer de maan wassend is, stijgt de sapstroom, en wanneer ze afneemt, daalt deze. Tijdens de donkere maan en nieuwe maan is de sapstroom op zijn laagst, en omdat wij ook deel van de natuur zijn, geldt dit ook voor ons. De maan beïnvloedt de vloeistoffen in ons lichaam.
20 jun 2024 17:08
Eén zwaluw maakt nog geen zomer, en dat geldt al helemaal voor vele vliegtuigen in de lucht!
23 mei 2024 13:18
Alles in de kosmos is perfect in orde en alles volgt als onderdeel van een immens groot geheel zijn eigen ritme, als een ademhaling of als een hartslag.
3 apr 2024 14:32
In elke vrijwel elke cultuur wordt de maan geëerd/vereerd. Dat maakt onze maan toch wel bijzonder en er is in ieder geval één gemene deler tussen culturen en tijden en dat is dat de invloed van de maan een enorme kracht kan hebben en dat deze vaak is toegeschreven aan maangoden en maangodinnen. In ons huidige bestaan, vooral in spirituele stromingen gebruiken en eren we de maangoden nog steeds, meestal als archetypische invloeden en energieën vanuit een ontwakend bewustzijn aan kosmisch evenwicht.
3 apr 2024 14:28
Lang geleden ging een man op een zondagmorgen naar het bos om hout te hakken. Van het gehakte hout maakte hij een grote takkenbos, wierp die op zijn schouders en keerde huiswaarts.Onderweg ontmoette hij een kluizenaar, die met toverkracht was begaafd. Deze bleef voor de houthakker staan en sprak tot hem: "Wel man, hoe durf je om op zondag te werken! Weet je dan niet, dat er geschreven staat: zes dagen zul je werken, maar op de zevende dag zul je rusten?""Och kom," zei de houthakker vloekend, "wat kan het mij schelen, of het zondag of maandag is! Als ik op zondag werken wil, dan doe ik het." En met een vloek in plaats van een groet wilde hij zich verwijderen.Maar de kluizenaar sprak: "Dan zal je voor straf en als waarschuwing voor anderen voor eeuwig met uw takkenbos op de rug in de maan zitten."Hij raakte hem even met zijn toverstaf aan en daar vloog de houthakker naar de maan. Op heldere avonden kunt je hem daar nog altijd met zijn takkenbos zien zitten.
24 mrt 2024 18:48
Nog even en dan is ze weer vol ons maantje! Morgenochtend is ze rond vanuit het dierenriemteken Maagd in die van Weegschaal en die invloed is al sterk te voelen vind je ook niet?
26 nov 2023 21:09
Blōtmōnaþ of blót month vertaald als bloedmaand was de Angelsaksische naam voor de maand November.
28 okt 2023 09:34
We merken het al goed nietwaar? De dagen korten en de kou wint langzaamaan terrein. De natuur trekt zich langzaam terug, de laatste oogst is geweest en mensen trekken niet alleen naar binnen in hun huizen bij de warme kacheltjes maar wij keren ook inwaarts in onszelf.
26 sep 2023 15:11
Het zonlicht is tanende, we hebben onlangs het snijpunt bereikt en kantelen met het rad mee van Zuid naar West.
15 aug 2023 16:02
31 jul 2023 08:08
`Wat daar schenkt de waterman?
16 jul 2023 20:17
Heb jij dat ook? Dat het wel lijkt alsof de zomer nog steeds niet echt begonnen is? Okey, het is af en toe echt heel warm maar óók onstuimig en winderig.
3 mrt 2023 13:38
Ik heb altijd een haat/liefde verhouding met onze Maan gehad. Sommige periodes kan ik haast niet geloven dat ze een natuurlijk fenomeen is doordat haar energie zo fel en heftig kan zijn en andere tijden voel ik toch de connectie en wandel ik met haar door de dagen en nachten.
3 mrt 2023 13:31
1 feb 2023 15:40
De volle maan in februari staat bekend als de versnellende maan.
Ontstaan van de maan
De bekendste theorie over het ontstaan van de maan zo`n 4,6 miljard jaar geleden is die van `the big whack.
De maan zou geboren zijn uit een botsing van een planeet met onze Aarde, het daarbij losgekomen gesteente koelde in een tijdsbestek van miljoenen jaren af, klonterde samen en vormde de maan.
De aarde laat de maan opkomen
De maan komt elk etmaal op in het oosten en gaat onder in het westen, maar niet steeds op hetzelfde tijdstip. Dit is louter het gevolg van de rotatie van de aarde om haar eigen as. De aarde roteert in oostelijke richting. Daarom worden hemellichamen zoals de maan, de zon en de sterren eerst zichtbaar in het oosten om uiteindelijk in het westen onder de horizon te verdwijnen. De maan draait voortdurend rondjes om de aarde. Elke 29,5 dagen heeft ze een rondje voltooid. Dit is de reden waarom de maan elk etmaal 50 minuten later opkomt en soms alleen ’s nachts of alleen overdag te zien is.
Een veel kleinere zwaartekracht
Op de maan weeg je maar ongeveer 1/6de van wat je op aarde weegt. De maan is een veel kleiner hemellichaam dan de aarde, met als gevolg een veel geringere zwaartekracht
De maan bezit geen atmosfeer
en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Maanbevingen
Op de maan zijn bevingen. Niet zo sterk als de aardbevingen op aarde, maar toch. Deze maanbevingen, die ontstaan op een diepte van tientallen kilometers onder het maanoppervlak, zouden veroorzaakt worden door de aardse zwaartekracht die voortdurend aan de maan ‘trekt’
De getijden op aarde worden veroorzaakt door de maan
De getijdenwerking op de zeeën en oceanen van de aarde wordt veroorzaakt door de maan en in mindere mate door de zon. De zwaartekracht van de maan ‘trekt’ aan het wateroppervlak van aardse zeeën en oceanen als deze naar de maan toe gericht zijn. Het is dan hoogtij op deze plaatsen. Precies aan de tegenoverliggende kant van de aarde vormt er zich dan ook hoogtij. Wanneer de maan, de zon en de aarde in één lijn staan (bij volle maan en bij nieuwe maan), ondervindt de aarde de gecombineerde zwaartekracht van maan en zon. Het is dan springtij. De invloed van het springtij is het hoogst wanneer de maan het dichtst bij de aarde staat.
We raken onze maan stilaan kwijt
Onze maan neemt stilaan maar zeker afscheid van de aarde (al duurt dat nog wel een paar miljard jaar). Elk jaar verwijdert de maan zich ongeveer 4 centimeter van onze planeet. De maan steelt een beetje van de rotatie-energie van de aarde om zich in een hogere baan te nestelen. Toen de maan werd gevormd 4,6 miljard jaar geleden, bevond ze zich op een afstand van slechts 22 500 kilometer van de aarde. Nu bedraagt die afstand al 450 000 kilometer.
Intussen vertraagt ook de rotatiesnelheid van de aarde. De verwachting is dat over enkele miljarden jaren, de aardse ‘dag’ ongeveer 40 keer zo lang zal duren.
Zwaartekracht op de maan
Omdat de aarde veel meer massa heeft dan de maan, is de zwaartekracht hier zes keer zo sterk. Iemand van 60 kilo zou op de maan dus maar 10 kilo wegen.
Kun je lopen op de maan?
Een maanwandeling maken kan daarom niet zomaar. Je kunt er alleen rondlopen als je een speciaal pak draagt, dat je beschermt tegen de kou, hitte en de UV-straling. Op de maan en in de ruimte is geen lucht. Om op de maan te kunnen lopen heb je je eigen voorraad lucht nodig.
Hoelang duurt een rondje om de maan
Er is zo'n beetje elke maand (een ronde duurt 28 dagen) een keer volle maan! Maar de maan draait ook om haar eigen as. Het grappige is: ze doet hier ook 28 dagen over, precies net zo lang als haar rondje omde aarde!
Wanneer begint een maancyclus?
Een maancyclus begint bij nieuwe maan en hier begint ook de maannaam van de cyclus.
De maan heeft geen donkere kant.
Er wordt weleens beweerd dat de ‘achterkant’ van de maan, die we vanaf de aarde niet kunnen zien, altijd donker is. Dit is niet het geval. De achterkant van de maan ontvangt evenveel zonlicht als de zijde van de maan die naar de aarde gericht is. De maan heeft exact dezelfde tijd nodig om één keer om haar eigen as te roteren en om één rondje om de aarde te draaien. Dit is de reden waarom we vanaf de aarde steeds dezelfde zijde van de maan zien.
De ene keer is de maan groter dan de andere keer
Dit is een fabel baan van de maan om de aarde is niet perfect cirkelvormig. Het is een elliptische baan. Dit betekent dat de maan soms dichter bij de aarde staat en soms wat verder weg. Het verschil bedraagt zo’n 40.000 kilometer. Wanneer het volle maan is, lijkt de maan daarom niet altijd even groot. Als ze het verst weg is van de aarde, lijkt ze een beetje kleiner. Staat de maan zo dicht mogelijk bij de aarde, dan lijkt ze 14% groter en 30% helderder dan gemiddeld.
De maan heeft eigenlijk geen naam!
Lange tijd werd er gedacht dat er maar 1 maan in ons zonnestelsel was dus had het gewoonweg geen noodzaak.
Je schrijf thet daarom ook niet met een hoofdletter.
Volkeren hebben de maan in de loop der tijden wel een naam toebedeeld, zo werd en wordt de maan Selene, Celeste, Luna, Mani, Mona, Menon, Mond gebruikt om de maan te duiden.
Enkele van deze namen worden ook gelinkt aan maangodinnen.
Echter zijn dat er veel meer!
13 Manen per jaar met verschillende namen
Januari > maan van de langste nacht. (7 januari 2023)
Het zijn en zijn systeem is cyclisch en onderdeel van de kosmische dans der orde van alle dingen.
We zijn voorbij de winterzonnewende en de langste nacht gekomen en het licht keert langzaam terug. De daarmee toenemende warmte laat de groeikracht op aarde en in ons zelf langzaam toenemen en het is tijd om ruimte te creëren voor dat wat mag ontwaken.
Februari > Ijsmaan. (5 februari 2023)
Helder als ijs zullen je intenties zijn, het is nog koud aan de oppervlakte maar dat wat diep binnenin de aarde verborgen ligt roert zich al, ongezien, onbewust.
Zo boven zo beneden, wat in de aarde is in jou!
We staan op het punt om helderheid te creëren in wie we zijn en wat we willen worden.
Zo binnen, zo buiten… dat wat in jou is wordt manifest in je omgeving.
Maart > Sneeuwmaan. (7 maart 2023)
Wanneer de laatste sneeuw de aarde als een deken bedekt en met zijn voeding de Aarde voorziet dan is het tijd voor transformatie op celniveau.
Gelijk het langzaam ontkiemen van de zaden in de aarde.
Gebruik de oneindige kiemkracht, gevoed door de elementen om je bewust te worden van de oneindige mogelijkheid te creëren wat je wenst!
April > Lentemaan. (6 april 2023)
De eerste zaden ontkiemen en staan symbool voor kracht, voor overwinning, voor vruchtbaarheid, intelligentie en een lange ketting van voortplanting. We mogen ons bewust worden van de oneindigheid van het leven en de vreugde vieren alsook de verwondering en de ontroering van in dit moment, in het hier en nu zijn.
Niet alle zaden zullen ontkiemen, stel je plannen bij en borduur voort op wat je hart je ingeeft.
Mei > Maan van het ontwaken (5 mei 2023)
Het licht neemt meer toe, de natuur ontwaakt!
Gelijk wij mensen ontwaken uit een rustperiode waarin nieuwe doelen, intenties geboren mogen worden.
We voelen ons herboren en mogen het leven vieren, de tijd breekt aan om plannen om te zetten in actie.
Juni > Grasmaan (4 juni 2023)
Het groene gras waarmee moeder aarde bedekt is brengt groei, en verkoelende genezing.
Het staat symbool voor de overvloed en de groeikracht op dit moment.
Ervaar de groeikracht in jezelf, in je wensen en intenties.
Maak gebruik van de genezende kracht maar ook van de mogelijkheid om een teveel te bewerken zodat het nog hetzelfde product, toch verandert van vorm.
Juli > Plantmaan (3 juli 2023)
De meeste zaden zijn gerijpt en gegroeid. Ze hebben hun bestemming gevonden.
Anderen doen er langer over en hebben meer ruimte nodig. Wied daarom het onkruid en verzorg je plantjes, ook die van je innerlijk goed.
Kijk hoe alles een tijd heeft om tot volledige bloei en wasdom te komen en eer het proces zowel in de natuur als in jezelf.
Omarm dat wat groeit, wees liefdevol en let it be!
Augustus > Maan van de Roos (1 augustus 2023)
Gelijk een geurende roos zich vanuit de knop langzaam ontvouwt, worden er wensen nu manifest in je leven of binnenwereld.
Verwonder je! Omarm de zachte schoonheid in jezelf en laat de liefde stromen.
Augustus > Maan van het weerlicht. (31 augustus 2023)
Het weerlicht maakt je attent op het feit dat misschien niet alle wensen, intenties en manifestaties stroken met je goddelijke plan.
Het laat fel oplichten naar dat wat onbewust en ongemerkt is gebleven maar nog aandacht behoeft.
Wees stil om te luisteren, creëer zicht om te zien wat oplicht.
September > Oogstmaan (29 september 2023)
In de cyclus van bestaan zijn we bij de oogst aanbeland. Dat wat zo welig groeide en bloeide geeft nog een volgende ronde in de vorm van voortbestaan.
Oogst de zaden en de vruchten, de gewassen en de pitten en granen om ze in de ketting van voortplantingscyclus later opnieuw geboren te laten worden.
Oogst ook je innerlijke vruchten, je inzichten en beoordeel hoe je jezelf hier eventueel verder in kunt ontwikkelen bij de volgende cycli.
Oktober > Jachtmaan. (28 oktober 2023)
Het is tijd om jacht te maken op dat wat jouw voed en het moet genoeg zijn om te overleven tot het volgende jaar. Het betreft hier niet alleen de uiterlijke mens die er wel gevoed en warmpjes bij moet zitten maar ook zeker de innerlijke mens. Zorg voor voldoende geestelijke voeding, maak balans en orde in wat je wilt behouden maar ook in wat je wilt verjagen.
De natuur is ingekrompen en nieuwe zaden liggen te rusten onder een koperkleurig dek van bladeren
Laat los en verbind opnieuw.
November > Bloedmaan of offermaan. (27 november 2023)
In deze periode werd van oudsher ritueel geslacht en geofferd
Gelijk deze energie mag je overdenken waar je dankbaar voor bent en een offer brengen aan de god en godin in jezelf.
Er mag bewustzijn geïntegreerd worden op de volgende affirmatie; ` Er is genoeg voor iedereen!`
December > Boommaan (27 december 2023)
Eens in de drie jaar is er de Volle Boommaan, dit is de laatste maan van de cyclus; de dertiende maan, die alleen wordt ingevoegd als er een volle maan valt tussen 10 en 20 december.
Boommaan maakt je bewust van de vergankelijkheid, de cyclus van het leven, de eindigheid in de oneindigheid.
De natuur heeft zich terug getrokken in stilte wachtend op de langste nacht en zo ook de innerlijke mens!
Dat laatste in het volste vertrouwen van de terugkeer van het licht.
Oud Germaanse vollemaannamen > wordt nog aan gewerkt.
Keltische vollemaannamen > wordt nog aan gewerkt.
Diverse vollemaannamen > wordt nog aan gewerkt
Voorts een ceremonie die gehouden wordt met donkere maan voor de godin Hecate.
Persoonlijk heb ik in het verleden veel met deze godin gewerkt en de deipnon was bij tijd en wijle een intens ritueel.
Deipnon betekent `de avondmaaltijd` het wordt dan ook wel eens `Hekate`s supper` genoemd.
Deipnon vangt aan tijdens donkere maan, de liminale nacht tussen de oude maan en de nieuwe. (Noch hier... Noch daar...)
Het vind plaats op het moment dat we in die overgang verkeren en ze bestaat uit drie delen.
-Zuivering.
-Boetedoening.
-Maaltijd/offer voor Hecate en haar gevolg.
Dit wordt traditioneel achtergelaten op het kruispunt of voor het huis op het "kruispunt" tussen openbare en privéruimte.
Het offer wat je brengt kan symbool staan voor boetedoening wat in deze verzoening brengt.
Het doel van de Deipnon is om Hecate te eren, om haar vergeving te verdienen voor alle kleinigheden tegen haar die in de loop van de maand zijn begaan en om wraakzuchtige geesten te sussen die met haar reizen.
Zuivering vind plaatst door letterlijk je omgeving (ceremonieel) op te ruimen en schoon te maken maar niet in de minste plaats ook door jezelf spiritueel te zuiveren van ballast en vergiften.
Mensen geloofden vroeger dat tijdens deze nachtelijke uren bij donkere maan rusteloze zielen ronddoolden.
Ze hadden zich het gebruik eigen gemaakt om na hun offers achterwaarts naar hun huizen terug te keren en niet meer achterom te kijken. In de hoop deze dolende zielen en Hecate zelf te niet te storen.
Na de Deipnon volgt de Noumenia.
Nu is er een kleine splinter van de maan te zien dus is het niet donker meer en gloort de hoop van wasdom.
Ook hier wordt Hekate en haar gevolg geëerd en worden er offers gebracht.
De sfeer is echter meer ontspannen en feestelijk. Denk aan de Deipnon en Noumenia samen als Nieuwjaar; Weg met het oude, in met het nieuwe. Je hebt je huis en jezelf schoongemaakt en gezuiverd tijdens de Deipnon, en nu met de Noumenia ben je klaar voor een nieuwe start.
Als laatste in de rij van ceremonieel nieuwe maan vieren komt de De Agathos Daimon
Soms afgebeeld als een slang, is de Agathos Daimon de nobele of goede, beschermende metgezelgeest van het huishouden die geluk en veiligheid brengt. Het huishouden bracht offers aan de Agathos Daimon om geluk, gezondheid en rijkdom te garanderen.
Wat is zwarte maan?
Zwarte maan is ondanks wat de naam doet vermoeden, geen fase of letterlijke aanwijzing voor onze maan als hemellichaam.
Het is een gebied in de kosmos, veel gebruikt in de astrologie, van twee punten. Een gemiddelde graad en een corrigerende graad. In de ruimte tussen beide punten licht een enorm krachten veld en dat wordt het zwarte maan kanaal genoemd. Waar de zwarte maan zich bevind in je persoonlijke horoscoop verteld veel over jouw innerlijke wijsheid.
Met deze wijsheid kom je op aarde en is het soort dat door volwassenen niet begrepen of erkent wordt. Deze innerlijke wijsheid wordt vaker dan niet dan bedolven onder een hele lading aardgebonden gedragingen/systemen/informatie zodat toegang lastig kan worden.
Uitzoeken waar je zwarte maan zich bevind kan weer kracht en licht brengen om te doen wat je moet doen en te brengen wat je wilt brengen. Kortom, je zielsmissie kan `begrepen` worden en je lijn met het hogere weten hersteld.
Zwarte maan wordt symbolisch in verband gebracht met Lilith, de eerste vrouw van Adam. Zij wist vrijheid in de breedste zin van het woord ruimte te geven. Met haar zinnelijkheid en weerbarstigheid zorgde zij ervoor verbannen te raken en in de verborgen sferen te verkeren. Echter Instinctief, vrij en onafhankelijk van aard ontsnapt ze aan elke opgelegde rol van buitenaf. Je kunt met Lilith werken om je eigen verborgen schatten te hervinden. En je zult zien, ze waren er altijd al… net als zij!
Wat is donkere maan?
Donkere maan volgt wanneer het licht met afnemende maan volledig is afgenomen.
De maan is donker en niet aan de hemel te zien. Het is een rustperiode met verminderde zwaartekracht waarop inkeer en introspectie volgt.
Ten onrechte wordt donkere maan wel zwarte maan genoemd. Je hebt kunnen lezen dat dit heel iets anders is.
Toch heeft donkere maan energetisch overeenkomsten met zwarte maan. Het is een mooi moment voor schaduwwerk of om te werken met Lilith en Hecate.
Donkere maan wordt wederom ten onrechte wel nieuwe maan genoemd.
Nieuwe maan volgt op donkere maan en vangt aan wanneer er een splinter maan zichtbaar is aan de hemel. Het is een fase waarin je, de naam zegt het al, gemakkelijker met nieuwe fingen kunt starten.
Vroeger werd gedacht dat er met donkere maan geen magie bedreven kon worden.
Het zou fungeren als een magneet voor ongewenste en ongenode entiteiten omdat we ons door de afwezigheid van licht op een portaal zouden bevinden.
Dat portaal herken ik uit ervaring wel maar ik ben van mening dat we dat juist erg goed kunnen gebruiken voor persoonlijke stukken en voor rust.
Wat is blauwe maan?
We horen regelmatig de term blauwe maan.
Dit fenomeen komt best regelmatig voor, eens in de 2,5 jaar en betekent dat er per kalendermaand twee volle manen aan de hemel staan in plaats van één.
Dat we deze maan blauw noemen is niet geheel te achterhalen maar de term lijkt te kunnen zijn ontleent aan het vermeende valsspelen van de maan om eerder in volle wasdom te zijn dan dat de volgende kalendermaand begint.
Ik vind dit persoonlijk nogal flauw, kalenders zijn sinds mensenheugenis veelvuldig over de kop gegaan en dan zou de maan, die alleen maar is, vals spelen en de schuld krijgen van iets wat wij bedacht hebben.
Niet leuk! Dat voelt zelfs als onrecht.
Verder is het aannemelijk dat het te maken heeft met de Engelse uitspraak `once in a full moon` wat betekent dat iets maar heel zelden gebeurt.
Toch link je dan naar de wetenschap dat de volle maan soms twee keer per maand verschijnt en niet naar de oorzaak van de benaming.
Het valsspelen van de maan heeft volgens astrologische en spirituele invalshoek wel de eigenschap op sterker te manifesteren, om zaken zo eerder naar je toe te halen en eerder de kansen te benutten dan dat er maar 1 maan per kalender maand is.
Hoe dan ook, blauwe maan is niets anders dan de tweede volle maan in een kalendermaand.
Wat is supermaan?
Een supermaan komt ook een paar keer per jaar voor.
De volle maan lijkt dan groter maar is het in werkelijkheid niet.
Toch is het geen gezichtsbedrog… ten tijde van supermanen staat te maan dichter bij de aarde dan gewoonlijk en dat heeft alles te maken met de elliptische baan waarin de maan zich bevindt.
Het zonlicht weerkaatst ook niet feller als anders op de maan maar omdat de maan werkelijk tot zo`n 30.000 km dichterbij de aarde staat en in verhouding het oppervlak groter is lijkt dit wel zo.
Spiritueel gezien kun je het `veel` en het `meer` van de maan best intenser meekrijgen en je kunt het prima gebruiken in magische rituelen die wat `meer` behoeven.
Wat is bloedmaan?
Een bloedmaan (is een rode maan) verschijnt alleen als er een totale maansverduistering plaatsvind.
Hierbij beweegt de maan zich door de schaduw van de aarde zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de maan dus donkerder is dan normaal.
Tijdens een maansverduistering worden ook je onderbewuste, je ego en je emoties een moment verduisterd.
Hierdoor krijg je extra levenskracht van de zon ingestraald en kun jij je krachtiger op je levenstaak richten.
Een maansverduistering is dan ook bij uitstek de perfecte tijd om je ego en emoties onder de loep te nemen.
Een maansverduistering geeft de maanstand een diepere invloed, die langer aanwezig is als een maanronde.
Dus zet je tijdens een maansverduistering een intentie, wens of plan neer dan geeft de maansverduistering je extra kracht.
Met bloedmaan wordt ook wel de volle maan van November bedoeld. Ik gebruik hiervoor zelf de term: offermaan.
Waarom heeft de maan namen?
Eeuwen geleden gaven volkeren in Europa en Noord-Amerika ieder volle maan een naam. Een naam die gekoppeld was aan de situatie waarin de natuur zich bevond rond de betreffende volle maan. Zo werd bijvoorbeeld de volle maan in januari door sommige volkeren de Wolfmaan genoemd en de volle maan in juni de Aardbeimaan of Roosmaan. In totaal heeft men op die manier 12 volle manen benoemd, 3 per seizoen.
Waarom zijn die namen zo verschillend?
Opvallend is dat bijna alle volkeren vanuit s`werelds gewesten benamingen hebben voor de maan an sich maar ook voor de volle manen per jaar.
Deze namen werden veelal afgeleid van wat er zich onder de volle maan in de natuur manifesteerde. We zien ook dat sommige namen vanuit verschillende werelddelen niet eens zo veel van elkaar verschillen en andere weer wel.
Hoe dan ook, er werd overal ter wereld grote kracht toegekend aan de maan.
Zou er dan toch maar een kern van waarheid in zitten?
Maan namen beschrijf ik zoveel mogelijk hierboven bij het kopje Maan Namen.
3 mrt 2023 15:00
Iets anders over de Maan