Basis Oliën

Gepubliceerd op 22 januari 2024 om 20:51

 Basisoliën

zijn vette, plantaardige oliën van (meestal) de geperste vruchten van planten (bij voorkeur van planten van gecontroleerd biologische teelt), zoals zaden, noten, bloemen e.d.

   Alle basisoliën – ook draagoliën genoemd – zijn koudgeperst, onbewerkt en 100% zuiver en bevatten nog alle vitamines en mineralen. Ze dienen als basis voor huid- en massageoliën en andere cosmetische producten. De meeste kunnen ook inwendig gebruikt worden.

   Van belang is dat de olie koud geperst wordt. Alle plantaardige oliën die niet nadrukkelijk als koudgeperst geëtiketteerd zijn, zijn energetisch dood en worden tevens gauw slecht (ranzig), zijn kortom niet geschikt voor het maken van een massageolie of voor consumptie.

   Een koudgeperste olie is de beste basis voor het maken van een massageolie. Er is echter nog verschil tussen koudgeperst en koudgeperst.

   Het best zijn de gekoeld koudgeperste basisoliën, waarin alle mineralen en vitamines behouden zijn, die door andere bewerkingsmethoden verloren zouden gaan. Tijdens een gewone (koude) persing loopt de temperatuur toch nog op tot boven de 30 à 40 graden, waardoor belangrijke bestanddelen al kapot gaan.

   Een olie van uitstekende kwaliteit wordt dus tijdens de (koude) persing nog apart gekoeld, waardoor hij al zijn kracht en vitaliteit behoudt. Zo'n olie is wel duurder dan de gewone koudgeperste, maar het betaalt zich terug door de goede resultaten tijdens het gebruik.

Voordelen van gekoeld koudgeperste basisoliën:

  • Optimale basis voor een 100% zuivere etherische olie
  • Basis en geur vormen verrijking met elkaar en zijn in staat het lichaam 100% zijn natuurlijke kracht aan te bieden
  • Basisolie kan puur, zonder toevoeging van een geur, als huidverzorgend en genezend toegepast worden
  • Langere houdbaarheid en hoger rendement

   Een aantal basisoliën wordt gemaakt door aan een plantaardige olie – bijvoorbeeld zonnebloemolie, saffloerolie, sesamolie, amandelolie (notenolie heeft een te overheersende geur, olijfolie kan ongewenste haargroei ten gevolge hebben) – delen van een andere plant toe te voegen en een aantal weken in de zon te laten trekken (dit proces heet maceratie).

   Deze olie dient dan als drager voor de geneeskrachtige werking van het toegevoegde kruid. Zo worden bijvoorbeeld goudsbloem- en sintjansolie gemaakt (en andere medicinale oliën, zoals bijvoorbeeld viooltjesolie, malvaolie, kamilleolie).

   Aan een basisolie kunnen ook een of meer etherische oliën worden toegevoegd. Etherische olie lost namelijk heel goed op in de vette basisolie.

   Zulke mengsels zijn daarom onmisbaar in de aromatherapie. Een basisolie mag natuurlijk de werking van een etherische olie niet nadelig beïnvloeden en moet van zichzelf al een verzachtende werking hebben en de natuurlijke huidfuncties stimuleren.

   Een aantal basisoliën zijn ook belangrijke spijsoliën, zoals zonnebloemolie, olijfolie, saffloerolie, sesamolie, die zowel industrieel worden toegepast bij de vervaardiging van allerlei consumptieartikelen als huishoudelijk als bakolie of olie voor dressings e.d.

Lees verderop de werking van verschillende soorten basis olie! 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.