~WINTERNACHTEN~
Nu de laatste oogst achter de rug is en de dagen al langzaamaan korter worden voelen we ondanks nog een paar prachtige nazomerdagen de frisse winter als een zuchtend briesje ruimte nemen.
Langzaam aan… op het natuurlijke ritme waar onze voorouders nog zo mee verbonden waren.
Ik hou ervan als de zomer eindelijk plaats maakt voor de herfst, de geur van de afstervende bladeren, de laatste vruchten oogsten en uiteindelijk de winter inluiden.
De winternachten met hun oorsprong vermoedelijk in Ijsland, die zich zo ongeveer tussen 11 en 17 oktober situeren zijn voor mij als kind van het Noorden een natuurlijke tijd om het naar binnen keren aan te vangen en me te concentreren op huis en haard en binnenwereld.
Winternachten? Zo midden in de herfst? zul je misschien denken..., wat zijn dat?
Snorri Sturluson vertelt ons in de Heimskringla dat er in het voorchristelijke Scandinavië drie "grote" feesten werden gevierd: een midwinterfeest (waarschijnlijk Yule of Jólablót); een feest om het begin van de zomer (en het rooftochtseizoen) te vieren, bekend als Sigrblót (Overwinningsblot); en een feest om het begin van de winter te markeren, genaamd Winternachten (Vetrnætr), dat dus gewoonlijk rond half oktober werd gevierd.
Hoewel we de naam van de feestdag kennen, weten we niet echt precies hoe de mensen Winternachten vierden.
Sommige mensen eerden Freyr op deze feestdag, waarbij hij een offer kreeg als dank voor de oogst van het jaar.
We weten dat in Zweden rond dezelfde tijd van het jaar een evenement werd gehouden dat Alfarblot (elfenfeest) werd genoemd.
Dat was een besloten evenement waar bier/mede werd geschonken en waarschijnlijk vee werd geofferd. Aangezien Freyr de heer van Alfheim is, kan dit evenement verband houden met de Winternachten.
Sommige mensen eerden Odin, sommigen de dísir (vrouwelijke voorouders), anderen de alfar (elfen; of mannelijke voorouders). Sommige mensen deden waarschijnlijk een mix van al het bovenstaande.
Wat waarschijnlijk is was dat er een sumbel werd gehouden. Een formeel drinkritueel dat bestaat uit proosten, hulde, eedaflegging, het voordragen van poëzie of lied en andere vormen van verbale expressie.
Kun je Winternachten dan vergelijken met Samhain?
Nee! Daar kan ik duidelijk over zijn, de Noorse volkeren hadden geen Samhain-achtig festival in deze tijd van het jaar.
En de winternachten houden ook geen enkel verband met Halloween.
Er zijn geen tradities voor deze tijd van het jaar om boze geesten gunstig te stemmen, geen zorgen dat de sluier tussen de werelden dun is, en geen stille avondmaaltijden.
Het Yule seizoen is echter een heel andere zaak de sluier wordt dan wel dun en de Wilde Jacht gilt en krijst als hij over de stormachtige
hemel vliegt…
Maar in die tijd van het jaar zijn we nog niet aanbeland.
Wat de winternachten wel gemeen hebben met de Samhain tradities is dat we beide voorouders eren met hun favoriete eten en drinken.
Winternachten worden gevierd met een duidelijke focus op disir/alfar.
Ze laten ons stilstaan bij wie we het afgelopen jaar verloren hebben en vormen een brug naar welke verhalen en kennis we van diegenen ontvingen om op onze beurt weer door te geven.
Het kunnen hierdoor intieme ontroerende en spirituele nachten worden.
Ik wens jullie mooie winternachten toe!
Heil aan de disir! Heil aan de Alfar! Heil Freyr!
Reactie plaatsen
Reacties