Vuur Cider maken

Gepubliceerd op 23 januari 2024 om 18:37

VUURCIDER

Oftewel Fire Cider op z`n Amerikaans want het is daar vanuit overgewaaid.

De naam klinkt spannend niet waar? Toen ik het voor het eerst ging maken was ik enorm benieuwd hoe het zou smaken. Ik verwachte er niet veel goeds van maar ik was echt blij verrast om te ontdekken dat alle smaken zich zo met de azijn hadden vermengd dat het een heerlijke smaak gaf!

Dit krachtige overzeese tonicum is de moderne reïncarnatie van een huismiddeltje dat al generaties lang wordt gebruikt om winterverkoudheid, griepgevallen en andere gebreken af te weren. Veel mensen mengen het in saladedressings of grog.

De traditionele recepten vragen om een combinatie van geraspte verse mierikswortel, gember, knoflook, uien, kurkumawortel en hete pepers die 3 tot 4 weken in appelciderazijn worden geweekt en vervolgens worden afgewerkt met honing om de zuurgraad in evenwicht te brengen.

Nu is mierikswortel in Nederland moeilijk vers te verkrijgen. Ik haal ze zelf in Duitsland waar ze gewoon in de winkel liggen. En als hete peper gebruik ik het liefst Cayenne peper en jalapenõ  vanwege hun eigen bijzondere werkingen.

Ik voeg graag extra smaakrijke kruiden en fruit toe. Andere recepten, waaronder de mijne, bevatten gedroogde of verse bladkruiden, een paar hele specerijen en gedroogd fruit of gesneden citrusvruchten.

Hoewel vuurcider meer een volksremedie is, hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat het tonicum het lichaam helpt de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen en ontstekingen te verminderen. Er zijn ook onderzoeken geweest die het vermogen van ciderazijn om infecties te bestrijden aantonen. En nog andere onderzoeken hebben aangetoond dat het tonicum helpt bij het afvallen met 1 tot 2 eetlepels per dag, wat leidt tot minder buikvet.

We kunnen je dit met zekerheid vertellen: deze sterke azijntinctuur extraheert gezonde fytoverbindingen uit een verscheidenheid aan geneeskrachtige plantenmaterialen. De meeste van deze ingrediënten bevatten fytochemicaliën die bekend staan om hun sterke spijsverterings-, antivirale, antiseptische en/of decongestivum-eigenschappen.

Het is een waardig en krachtige stoot die immuun versterkend, antibacterieel en antiviraal is. Je immuunsysteem zal je dankbaar zijn!

Probeer het uit!

Vuurcider Recept

Dit heb je nodig:

  • Begin met een paar kopjes rauwe, ongefilterde appelazijn.
  • Een kopje geraspte mierikswortel en gemberwortels
  • Een halve kop geschilde en in blokjes gesneden kurkuma (of 3 eetlepels gedroogde, poedervormige kurkuma)
  • Een bol gesneden of gehakte knoflook
  • 2 gepelde en in blokjes gesneden ui
  • 1 of 2 pepers
  • Een grote citroen, gesneden schil en al
  • 2 of 3 takjes rozemarijn
  • Handvol gehakte of takjes tijm
  • Bosje peterselie
  • Een kaneelstokje, en een paar hele kruidnagels.
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • Een halve kop rauwe honing, of meer naar smaak

De mate van "vuur" in de blend hangt af van hoeveel hete pepers je toevoegt!

Uit voorzorg gebruik ik alleen biologisch geteelde wortels, kruiden en fruit om te voorkomen dat landbouwchemicaliën, wassen of kleurstoffen in de azijn terechtkomen.

Zo maak je het:

Doe de groenten, fruit, kruiden en specerijen in een schone pot van een kwart liter. Vul de pot met appelciderazijn

De appelciderazijn moet de kruiden een centimeter of twee bedekken. Sluit je dop goed af. Als je je pot afdekt met een deksel met metalen onderdelen, schroef dan het deksel over een stuk bakpapier of een kleine plastic zak om te voorkomen dat het deksel gaat roesten. Goed schudden.

Laat een paar weken intrekken. Schud dagelijks (of wanneer je het je herinnert).

Zeef vervolgens de azijn. Zoet met honing naar smaak. Honing voegt zoetheid toe en mengt alle smaken in vuurcider mooi.

Koel en gebruik binnen een jaar.

 

Sommige kruidkundigen raden aan om dagelijks een eetlepel cider tonic te nemen als preventief middel tijdens het verkoudheids- en griepseizoen, en het zo van de lepel door te slikken.

Of voeg het toe aan een kopje sap of hete thee, misschien met een beetje honing. Je kunt ook mengen met limonade of sinaasappelsap. Het verdunnen van appelciderazijn is het beste omdat onverdunde azijn het tandglazuur kan aantasten.

Of je kunt het drinken of de hele dag door theelepels nemen als je een verkoudheid voelt opkomen. Anderen gebruiken het als gorgelen bij het eerste teken van een krassende keel.

Half en half gemengd met honing, is het een goede hoestremedie. (Geef geen honing aan kinderen jonger dan een jaar.)

Gebruik het zoals je gewone azijn zou gebruiken in saladedressings, marinades voor vlees of tofu en sauzen op basis van azijn.

Besprenkel gestoomde groenten of gebakken groenten

Toevoegen aan soepen en chilipepers

Laatste opmerking: Zoals bij elk kruidenmiddel, dient u uw arts te raadplegen. Azijn, en misschien enkele van de kruidenbestanddelen, kunnen een wisselwerking hebben met voorgeschreven medicijnen of een negatieve invloed hebben op sommige gezondheidsproblemen. Appelciderazijn wordt niet aanbevolen voor mensen met maagzweren of zure reflux.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.