Acanthus

Gepubliceerd op 13 juli 2023 om 15:29

 

What about this guy?
 
Dit is de zachte Acanthus oftewel de Acanthus Mollis oftewel de stekelige berenklauw.
Berenklauw? Is die niet giftig en gevaarlijk?
Nee, de stekelige berenklauw is niet verwant aan de wilde giftige plant die de meesten van ons wel kennen en schuwen.
Het is werkelijk een beauty en net als vele andere planten zomaar opgekomen in mijn tuin.
Ik zag hem in de zomer van 2020 voor het eerst en bedacht me toen dat ik hem wellicht had meegenomen toen ik enkele planten uit de tuin van Ton haalde nadat hij overleden was.
De plant is in wintertijden bovengronds niet zo zichtbaar als nu dus dat zou makkelijk gekund hebben.
Nu in 2023 spreekt de mooie plant heldere taal. Acanthus staat symbool voor het leven met zijn beproevingen die overwonnen zijn en volgens een Griekse mythe verschijnen Acanthussen enkel op graven van helden!
Nu hebben wij geen graf maar wel een magische tuin waarin alles mogelijk is.
En daarin prijkt de schitterende, sierlijke plant als liefdevol postuum eerbetoon aan Ton!
 
Het blad van de Acanthus wordt ook al eeuwenlang gebruikt in de architectuur en evenzo op grafzerken. Deze oude beeldende kunst stelt hierin onsterfelijkheid voor.
De Grieken versierden het kapiteel van hun zuilen met het motief van het decoratieve blad van de Acanthus. Het is een plant die zowel solitair als in een groep geplant een decoratieve uitstraling heeft, we zien het blad ook terug in sommige afbeeldingen of gevelversieringen van de groene man.
Geneeskrachtig is deze veelzijdige plant ook!
Hoewel het door mij weer nadrukkelijk aangeraden wordt om zelfonderzoek te doen, te dubbel checken en professionals te raadplegen wanneer je niet werkelijk bekend bent met het werken met planten en kruiden!
De wortel en bladeren bevatten looistoffen die wonden kunnen ontsmetten en heling kunnen bevorderen. De plant werd als geneesmiddel dan ook ingezet om verstuikingen te behandelen en om de huid te verzachten.
Inwendig en homeopatisch wordt het wel gebruikt als slijmoplosser bij vastzittende hoest en om problemen met de sijsvertering en urinewegen te verminderen.
In oude tijden had het sap een reputatie als stimulerend middel. Het werd ritueel gedronken door soldaten die ten strijde trokken en zich letterlijk moed indronken!
Het had dus ook een magische werking.
 
 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.