Freysblöt, of Hlæfæst.

Gepubliceerd op 1 augustus 2022 om 12:12

Freysblöt, of Hlæfæst

Vertaald in ` broodfeest` of `graanfeest`, is waarmee het begin van de oogst wordt gevierd.
Er is geen specifieke juiste datum voor dit oogstfeest; sommige groepen vieren het aan het begin van de maand om samen te vallen met Lammas, sommige halverwege de maand, en sommige bij volle maan.

Freyr is de Noorse god van de vruchtbaarheid en de oogst en een blöt is een offer of een offer aan een god.
Dus Freysblöt is offeren aan Freyr, dit wordt gedaan ter viering van het begin van de oogst.
Het feest wordt ook gezien als heilig voor Thor als oogst god en zijn vrouw Sif, wier lange gouden haar te zien is in velden met rijp graan.

De eerste schoof geoogst graan werd gebonden en gezegend voor de goden en de vaettir (land- en plaatsgeesten).
Van het brood, traditioneel een figuur van de god Freyr, dat van de eerste oogst werd gebakken, werd ook een symbolisch offer gemaakt en gedeeld met de gemeenschap.

In de tijd van de Vikingen was dit ook het moment waarop de krijgers, die aan het eind van het plantseizoen ten strijde trokken, terugkwamen, beladen met een zomerse buit en klaar om de oogst te oogsten die was gerijpt terwijl zij weg waren.
Het is bijna als het Amerikaanse thanksgiving , feestvieren en het vieren van de eerste vruchten en granen van de oogst.

In onze moderne tijd is dit vaak net voor het schooljaar begint, zodat families en verwanten een goede gelegenheid hebben om samen feest te vieren voor de extra stress van huiswerk en buitenschoolse activiteiten weer beginnen.

Hoewel de vieringen bescheiden waren in vergelijking met sommige andere grote feestdagen, was het toch een uitstekende reden om samen te komen en de welvaart in het leven te erkennen.
Omdat het feest voortkomt uit de tradities van de eerste oogst, variëren de data per regio, maar het valt ergens in het begin van augustus, omdat veel van onze tuinen dan in volle productie komen.
Typisch op het noordelijk halfrond is het rond deze tijd dat we de overvloed van de Aarde vieren, en de geschenken die ze ons brengt met de hulp van Frey.

De feestdag van Frey was veel belangrijker voor het leven van onze voorouders dan tegenwoordig.
Zonder een goede oogst zouden veel mensen in de winter omkomen.
We kunnen Frey eren om hem te bedanken voor de vele oogsten die we hebben gehad, als er één verschrikkelijke was geweest, waren sommigen van ons er vandaag misschien niet meer.
Dankzij Frey zijn we dat wel.

Als een jaar bijzonder verschrikkelijk was, werden er drastische offers gebracht - dieren, of in sommige gevallen zelfs mensen.

Ook al zijn velen van ons geen boeren meer, we zijn nog steeds afhankelijk van het land voor alles wat we krijgen. Misschien zijn we er niet direct van afhankelijk, maar de meesten van ons gaan naar de supermarkt en kopen dingen die van het land komen.

Dit is dus de tijd om Frey te eren, de god van de oogst, de regens en de vruchtbaarheid.
Een tijd om hem te danken voor de overvloed van de aarde, en alle geschenken die hij ons schenkt.

We kunnen hem eren we hem met mede, of een ander soort drank, voedsel van onze tafel, meestal voedsel dat we zelf oogsten, bijvoorbeeld gebakken brood dat we zelf hebben gemaakt van het graan dat hij ons heeft geschonken.

Elke manier waarop je Freyr eert, is een goede.
En heb je niets met goden dan is het nog niet verkeerd om in ieder geval de vruchtbaarheid van het land te vieren en stil te staan en dankbaar te zijn bij dat perfecte systeem van regen, zon en zuurstof waardoor de natuur kan groeien en bloeien en zo rijkelijk schenkt.
Misschien dat het stilstaan je zelfs herkenning kan brengen vanuit andere tijden.

In feite is dit feest verzonnen maar is het niet helemaal zonder referentie, want het put uit een geschiedenis van Eerste Oogst tradities, maar het is geenszins historisch.

Wikipedia pint het op 1 augustus, de feestdagenpagina van de Ásatrú Alliance dateert het als 19 augustus, en veel Heidense Kalenders dateren het op 23 augustus.

Vaker heb ik benoemd dat ik graag een licht werp op onderwerpen vanuit een andere invalshoek dan de meest gangbare, het liefst om andermans interesse naar onderzoek te wekken.

Historisch onderlegd ben ik niet echt maar ik weet wel van veel dingen een beetje.
Wil jij nu echt heel graag meer weten over oude en ook op historische waarheid gestoelde oogst gebruiken vanuit eigen contreien dan raad ik je zeer aan om eens een kijkje te nemen op de site van swezas.

www.swezas.nl

Wat jij ook viert, Lammas, Lugnasadh, Thanksgiving, of wat anders…
Ik wens je een vruchtbare oogst!



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.