Tweede Oogst

Gepubliceerd op 21 september 2022 om 10:10

Nog maar eens oogsten…

Voel jij het ook al langer, de herfst in aantocht?
Proefde je de smaak van herfst ook al op je tong terwijl de laatste warme dagen nog op hun hoogste punt waren?
De tinteling van vruchtbaarheid richting overgave?

Onze voorouders gebruikten deze periode om zich klaar te maken voor de winter.
Het werd laatste oogst of tweede oogst genoemd en dat noem ik graag nog zo.
En terwijl de meeste vruchten, zaden en bessen graag zolang mogelijk zonlicht vangen, barsten ze nu toch echt van rijpheid uit elkaar of vallen van de boom.
Tijd voor oogst dus… verzamelen, verwerken en bewaren zodat er een winterlang voorraad zal zijn om te overleven.

En gelijk de natuur werkt dit precies zo voor de mens.
Het zonlicht is tanende en bereikt weldra het snijpunt waardoor dag en nacht even lang zijn.
Dit is te voelen doordat de energie zich opbouwt en op haar krachtigst wordt waarna ze langzaam maar voelbaar weer afneemt.
De zomer is een periode van bloei en oogsten wat je gezaaid hebt.
De herfst kondigt een periode van loslaten en transformatie aan.
In de overgang naar winter moet de oogst binnen zijn en ballast worden losgelaten.
We keren dus naar binnen, letterlijk de huizen in maar ook in jezelf of met elkaar.
We mogen ons net als de natuur klaar maken voor de wintertijd waarin we de stille heilige nachten van introspectie en verdieping tegemoet gaan.
Stel jezelf maar eens de vragen; `welke blaadjes wil ik loslaten?`
`welke vruchten van mijn persoonlijke oogst neem ik deze winter tot me?`
`welke zaden neem ik mee om te laten transformeren en evt. opnieuw te planten in het voorjaar?`

In het voorjaar start ik een nieuw online project over leven op het natuurlijk ritme.
Mocht die energie met jou resoneren, voel je dan vrij om contact met me op te nemen voor meer informatie.

Een fijne herfst en een vruchtbare oogst gewenst!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.